pátek 1. února 2008

Naše Země

Nebuď lhostejná!
Věř, že i ty můžeš ovlivnit to, jak bude svět kolem nás vypadat. Tak jak se mi chováme k Zemi, tak nám to taky bude vracet. Pokud to půjde takhle dál moc tady toho po nás nezbyde, kromě odpadků.

Jaká je naděje?
Naše planeta se každodenně musí potýkat s různými přírodními katastrofami, které jsou spojené s dalším ničením životního prostředí např. hurikány, tornáda, tsunami, atd... Počet přírodních katastrof se za posledních 45 let zdvojnásobil. Nejdříve se lidé vědcům, kteří upozorňovaly na globální oteplování, smáli a označovali je za pomatence, někdy i hysteriky. Bohužel, ale tito vědci měli pravdu. Průměrná roční teplota, která se za posledních 200 let zvýšila o 0,5 stupně, totiž nadále raketově stoupá a to by znamenalo obrovské klimatické změny.
Proč se to děje?
Je to zapříčiněno vypalováním lesů a spotřebou stále většího množství paliv, vzniká při jejich spalování velké množství oxidu uhličitého. Tím se zvyšuje i jeho obsah v atmosféře a dochází k tzv. skleníkovému efektu. Už teď ledovce tají rychleji než vědci předpokládali. Může se stát, že do konce století by mohla zmizet většina alpských ledovců. Jestli by rostály ledovce v Grónsku, nebo Antarktidě, zvedla by se drasticky hladina moří o několik metrů, proto by bylo mnoho ostrovů a pobřeží zatopeno. Vědci varují i před velkými hladomory, nedostatkem vody a vymřením jistých druhů rostlin a živočichů.

Každý může pomoct
, jestliže chce.
Čím a jak můžeš pomoct?
  • Třídit odpad. Pokud budeš třídit, můžeš tím zredukovat až na polovinu tvojí produkci odpadů. Suroviny jako sklo, papír a plasty se dají několikrát využít. Ve větších městech již funguje i třídění bioodpadu (zbytky jídla), které se dá dále využívat.
  • Nepoužívej tolik igelitek. Každý den se na světě použije několik milionů igelitových tašek. Už teď by se s nimi dala obložit celá zeměkoule. Až půjdeš příště na nákup, vem si tašku, co máš doma, ale nekupuj si stále nové.
  • Staň se dobrovolnicí u ekologické organizace. Stačí mít chuť a trochu času nazbyt.
  • Zorganizuj úklidovou akci v okolí tvého bydliště.
  • Šetři vodou. Své rodině pomůžeš i ekonomicky.
  • Šetři energií. Platí to stejné, jako u vody.
  • Používej baterky, které se dají znovu nabít.

Co mezi tyhle obrázky nepatří?

Žádné komentáře: