Všeobecně celkově nižší obsah tuků ve stravě vegetariánů, především živočišného původu (u
veganů úplná absence živočišných tuků) s sebou přináší zdravotní pozitiva.
Co může ohrozit zdraví vegetariána?
Při nevyvážené vegetariánské výživě může dojít k deficitu některých důležitých látek, jako jsou vitaminy B2, B12 a vitamin D, vápník, jód, železo, zinek, selen, nenasycené Omega-3 mastné kyseliny, aminokyseliny (esenciální kyseliny) a bílkoviny.
Jsou to látky, které jsou běžně tělu dodávány především konzumací masa a produktů živočišného původu.
Tělu je lze dodat i jinou cestou než konzumací masa, většina uvedených látek je obsažena i v rostlinné stravě, kde je jejich podíl však nižší, proto je třeba uvědoměle sledovat hodnoty těchto látek v potravinách a důsledně dbát na jejich pravidelný přísun v dostatečném množství.
Hrozba nedostatku vitaminu B12
Vědecké výzkumy prováděné pod záštitou ADA (Americká dietická asociace) varovaly již před mnoha lety na nebezpečně nízkou hladinu vitaminu B12 ve vegetariánské stravě.
Vitamin B12 je nejvíce zastoupen v potravinách živočišného původu a je velmi náročné si zajistit jeho dostatečnou hladinu výhradně vegetariánskou stravou.
Žádné komentáře:
Okomentovat